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Clarification Note #3 
GSA internal reference: 244474 

 

Procurement procedure: GSA/OP/06/18 – Integrated Management System 
and Quality Management Support to GSA  

 
Question #1:  According to 2.6 Deliverables of the Tender specifications, the results of the activities 
performed under the FWC may be published or released by the GSA to third parties. Is our 
assumption correct that the work products will be generated as documentation of the service under 
the logo and the name of the client (without any reference to the contractor)? Should our deduction 
be wrong, are we right in the assumption that any reference to the contractor will be deleted in case 
of modification and/or transformation of the work products? 
 
Answer: Yes, the assumption is correct; all outputs referred in section 2.6 of Tender specifications will 
be delivered using GSA templates and/or with GSA logos.  
 
Question #2: Section II.3.3. General conditions for Service Framework Contracts refers that there is 
no limitation of liability for gross negligence claims against the contractor. Accounting Firms are 
compelled to limit their liability toward the principal and third parties in an appropriate manner. 
Liability and insurance cover shall be in an appropriate relation. § 54 a WPO and § 17 section 2 of 
the Professional Charter for Auditor (BS WP/vBP) take this into account. Is it possible to include the 
following clause concerning the limitation of liability according to customary trade and referring to 
§ 54a WPO as follows: ”The liability of the contractor for claims for damages of any kind, except for 
damages resulting from injury to life, body and health for a single negligent injury case is limited to 
4 million euro.”?  
 
Answer: No, the GSA requires full liability of the contractor for the damage or loss caused by the gross 
negligence or wilful misconduct of the contractor or of its personnel as per Article II.3.3. of the 
Framework Contract. In contrast, liability of the contractor for any loss or damage sustained by the 
contracting authority in performance of the FWC is capped at 50 % of value of the FWC. 
 
Question #3: Article II. 18 General conditions for Service Framework Contracts provides for 
inspection/audit rights of the client. Accounting firms are subject to prior specific legal requirements 
with respect to the confidentiality of client data. Is our assumption correct, that checks and audits 
will only be executed in compliance with the specific legal requirements of an accounting firm in 
Germany? 
 
Answer: Checks and audits referred to in Article II.18 of the Framework Contract would be carried out 
in compliance with respective EU law, particularly Council Regulation (Euratom, EC) No 2185/96 of 11 
November 1996. This Regulation provides that information communicated or acquired in any form 
thereunder shall be covered by professional secrecy and protected in the same way as similar 
information is protected by the national legislation of the Member State that received it and by the 
corresponding provisions applicable to the EU institutions (see Article 8 of the Regulation). 
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